Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Γιατί οι Ελληνόβλαχοι της Ακαρνανίας έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα

 Γράφει ο Γιώργος Π. Μπαμπάνης

 Όταν ο Αλή Πασάς ήταν κυρίαρχος στην περιοχή της Ηπείρου και όλης της γύρω περιοχής έως την Ακαρνανία, η Φιλική Εταιρεία είχε δώσει το σύνθημα να δίνουν οι Έλληνες στα παιδιά τους ολοένα και περισσότερο αρχαία ονόματα.

Από μικρός μου προξένησε μεγάλη απορία η διαπίστωση ότι πολλοί συγχωριανοί μου από το Στρογγυλοβούνι και την Παλαιομάνινα, αλλά και στα άλλα βλαχοχώρια της Ακαρνανίας, είχαν αρχαιοελληνικά ονόματα και μάλιστα σπάνια ακόμα και για την εποχή τους! Και ξεκινώ από την οικογένειά μου. Την μητέρα μου την λένε Ελένη. Ο προπάππους μου λεγόταν Λεωνίδας. Ο παππούς μου λέγεται Αριστοτέλης (αδερφός της γιαγιάς μου Αντωνίας), ονόματα που προέρχονται κυρίως από το (βλάχικο) γενεαλογικό μου «δέντρο»! Επίσης, από τα παιδιά και τα εγγόνια των παππούδων μου Αριστοτέλη και Δημήτρη Στεργίου δύο έχουν το όνομα «Λεωνίδας», ένα «Αριστοτέλης», ένα «Ελένη», ένα «Αρτεμις» και ένα ακόμα «Φίλιππος, τα οποία προφανώς συνεχίζουν ως «κλαριά» πολύ παλιό γενεαλογικό «δέντρο»! Την απορία μου αυτή έλυσε ο παππούς μου Δημήτρης Στεργίου, ο οποίος, όπως μού ανέφερε, την απάντηση για αυτήν την απορία του την είχαν δώσει οι υπερήλικες – γέροντες της Παλαιομάνινας, με τους οποίους είχε συχνές συζητήσεις ως μαθητής του Γυμνασίου στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1950 και, στη συνέχεια, ως φοιτητής, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.


Συγκεκριμένα οι γέροντες έλεγαν, λοιπόν, ότι, όταν ο Αλή Πασάς ήταν κυρίαρχος στην περιοχή της Ηπείρου και όλης της γύρω περιοχής έως την Ακαρνανία, η Φιλική Εταιρεία είχε δώσει το σύνθημα (χωρίς φυσικά αυτό να το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες της περιοχής και της εποχής εκείνης) να δίδονται στα παιδιά τους ολοένα και περισσότερο αρχαία ονόματα. Μάλιστα, όπως του έλεγαν οι γέροι, η αρχαιομανία αυτή είχε βάλει σε υποψίες τον παμπόνηρο τύραννο των Ιωαννίνων και καλούσε έναν – έναν τους οπλαρχηγούς και αρχηγούς κάθε «φάρας» για εξηγήσεις! Φαίνεται ότι οι Ελληνόβλαχοι της Ηπείρου, οι οποίοι επί αιώνες κατέβαιναν  για χειμαδιά στο Ξηρόμερο Ακαρνανίας, το… παράκαναν από υπερβάλλουσα αγάπη στην Ελλάδα και, φυσικά, στις αρχαιοελληνικές ρίζες, που χαρακτηρίζουν όλα σχεδόν τα βλάχικα έθιμα.

Έτσι, λοιπόν, εξηγούνται τα πυκνά αρχαιοελληνικά ονόματα συγχωριανών μου, αλλά και των άλλων πέντε βλαχοχωριών της Ακαρνανίας, των οποίων οι ρίζες εντοπίζονται στην Ήπειρο. Είναι προφανές ότι τα ονόματα αυτά θα ήταν περισσότερα, αν διάφορα ανθρώπινα γεγονότα κατά την περίοδο των τελευταίων 200 ετών, δεν θα είχαν εξαλείψει πολλά από αυτά, όπως ατεκνία ή διαδοχή από κορίτσια.

Παραθέτουμε (κατ΄ αλφαβητικήν σειρά και ενδεικτικά) μερικά αρχαιοελληνικά ονόματα ανδρών, τα οποία υπήρχαν στην Παλαιομάνινα  και στα άλλα πέντε βλαχοχώρια της Ακαρνανίας,  πριν από μερικά χρόνια και υπάρχουν και σήμερα:

1.    Αγαμέμνων
2.    Αλέξανδρος
3.    Άρης
4.    Αριστείδης
5.    Αριστόδημος
6.    Αριστοτέλης
7.    Αχιλλεύς
8.    Διογένης
9.    Διονύσιος
10.  Επαμεινώνδας
11.  Ηρακλής
12.  Θεμιστοκλής
13.  Λεωνίδας
14.  Λυσίμαχος
15.  Μενέλαος
16.  Μιλτιάδης
17.  Νέστωρ
18.  Ξενοφών
19.  Οδυσσέας
20.  Σωκράτης
21.  Φίλιππος
22.  Χαρίλαος

Επίσης, παραθέτουμε μερικά γυναικεία αρχαιοελληνικά ονόματα στην Παλαιομάνινα και στα πέντε άλλα βλαχοχώρια στην Ακαρνανία:

1.    Αθηνά
2.    Αλεξάνδρα
3.    Αλκίπη
4.    Αντιγόνη
5.    Άρτεμις
6.    Ασπασία
7.    Αφροδίτη
8.    Δήμητρα
9.    Ελένη
10.  Ευδοξία
11.  Ισμήνη
12.  Καλλιόπη
13.  Καλλιρρόη
14.  Κλεοπάτρα
15.  Λευκοθέα
16.  Μαρία (πανάρχαιο ελληνικό όνομα)
17.  Μελπομένη (Μέλπω)
18.  Ναυσικά
19.  Πανδώρα
20.  Περσεφόνη

21.  Πηνελόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου