Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Πλούσιο το εφετινό πολιτιστικό καλοκαίρι στο χωριό μας και στην περιοχή μας

    Μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού, όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος πραγματοποιήθηκαν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή  μας.Συγκεκριμένα στο χωριό μας, το Στρογγυλοβούνι, στις 12 Αυγούστου ημέρα Παρασκευή διοργανώθηκε από το Σύλλογό μας μουσική βραδιά με παραδοσιακή μουσική , χορό και με τη συμμετοχή του χορευτικού Γουριάς-Σταμνά.
Επιπλέον έγινε παρασκευή και διανομή του περίφημου βλάχικου γαμήλιου φαγητού (προβατίσιο κρέας με μακαρόνια χοντρά σε νόστιμη σάλτσα) μαγειρευμένο σε καζάνια από συγχωριανούς μας μαγείρους που κρατούν πιστά την παράδοση.
 Η βραδιά κύλησε όμορφα με παραδοσιακή μουσική , χορό και πλούσιο φαγητό, αφού βέβαια συνέβαλαν να γίνουν  όλα αυτά όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού και, φυσικά, οι χορηγοί.Προηγήθηκαν προγραμματισμένες εκδρομές στα Μετέωρα,  ξενάγηση στους θησαυρούς της βυζαντινής μας κληρονομιάς και μια πρωινή πεζοπορία στην περιοχή «Θύμιος» και στην περιοχή «Σκασμάδα» του χωριού μας.

Η περιοχή μας, όμως ,έχει και πολλά αρχαία πολιτιστικά μνημεία. Ένα από αυτά τα μνημεία,  που αναδεικνύουν και μαρτυρούν τη καταγωγή μας, είναι το αρχαίο θέατρο Οινιάδων στην ομώνυμη αρχαία πόλη στην περιοχή της Κατοχής. Εφέτος διοργανώθηκε  το 30ό  φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου στο οποίο περιελάμβανε θεατρικές παραστάσεις όπως από την αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» και την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή « Αντιγόνη», την  «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση καθώς και «ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ», με σημαντικούς  γνωστούς  ηθοποιούς. Το πολυπληθές κοινό  κατέκλυσε τα αρχαία θέατρα και χειροκρότησε θερμά τους ηθοποιούς. Επίσης, στο αρχαίο θέατρο Στράτου διοργανώθηκε  η θεατρίκη παράσταση «Εκάβη,μια πρόσφυγας» και η συναυλία με τίτλο «καθρέφτης τ'ουρανού» σε ερμηνεία του Βασίλη Γισδάκη.
  
Eπίσης, και στα διπλανά μας χωριά ,Παλαιομάνινα, Αγράμπελο,Γουριώτισσα και στον οικισμό του χωριού μας Πηγάδια  πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακό φαγητό και παραδοσιακό γλέντι.

     Εκφράζουμε τα θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές  και την ευχή μας να συνεχισθούν οι εκδηλώσεις αυτές που προάγουν την παραδοσιακή μας κληρονομιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου