Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Προς τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σρογγυλοβουνίου

   Όπως γνωρίζουμε όλοι, πριν την κατασκευή του σημερινού καμπαναριού στην Εκκλησία του χωριού, η καμπάνα ήταν κρεμασμένη από ένα σασί αυτοκινήτου που χρησίμευε ως βάση ώστε αυτή να στηρίζεται, επειδή αρχικά, ακόμη παλαιότερα, ήταν κρεμασμένη πρόχειρα σε μια βελανιδιά, δίπλα απ'την Εκκλησία.
   Το σασί αυτό δεν ήταν από ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αλλά από Γερμανικό που ανατίναξαν άξιοι πολεμιστές της Εθνικής Αντιστάσεως της περιοχής μας.
   Ευτυχώς, θεώρησα χρέος μου να το φυλάξω σε δικό μου μέρος, εφόσον είχα πληροφορηθεί από τον πατέρα μου για την ιστορική του αξία, με αφορμή τον ουκ ολίγες φορές κίνδυνο από διερχόμενους Ρομά (τσιγγάνοι) που θα το χρησιμοποιούσαν για παλιοσίδερα, αλλά ευτυχώς γλίτωσε.
   Το σημείο της ανατίναξης βρίσκεται 15-20 μέτρα περίπου πριν το εικόνισμα, λίγο μετά τα Πηγάδια με κατεύθυνση προς Αστακό, επί του οδικού σημείου με την ανεπίσημη, αλλά γνωστή, ονομασία “Βαλόστρατο”, ακριβώς στο γεφύρι από το οποίο διερχόταν το γερμανικό όχημα. Αλλά με τις μετέπειτα εργασίες διαπλάτυνσης του δρόμου και της ασφαλτοποίησης, το γεφυράκι αυτό καλύφθηκε με χώμα.
   Εξ'αιτίας αυτού του γεγονότος, οι Γερμανοί, ως αντίποινα, κάψανε το χωριό Μαχαιρά, Αγράμπελα και ενδεχομένως και άλλα χωριά, κάτι το οποίο μπορεί να εξακριβωθεί, διαπιστωθεί και ξεκαθαριστεί, εάν ανατρέξουμε σε έγκυρες ιστορικές πηγές.
   Θα μπορούσαμε το αμάξωμα αυτό (σασί) του γερμανικού αυτοκινήτου, να τοποθετηθεί ως ιστορικό μνημείο στην κάτω πλατεία του χωριού και να αναγραφεί περιληπτικά η ιστορία του προκειμένου, να μας θυμίζει ότι κάποιοι κάποτε αντιστάθηκαν σε ξένους λαούς (κατακτητές) και να μας ξυπνά το εθνικό φρόνημα και τέλος, να αποτελεί ένα σταθμό-αφορμή-αφετηρία έρευνας και εκμάθησης της ιστορίας μας γενικότερα σε ατομικό-προσωπικό επίπεδο, γιατί ο Έλληνας πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του...
   Ενδεικτικά, σας αναφέρω, ότι υπάρχει φωτογραφία στην πατρική οικεία του κ. Παναγιώτη Μπαμπάνη, με το Λάζαρο Τάμπα, στην οποία διακρίνεται την ώρα που την χτυπούσε.
 
   Είναι κρίμα να χαθεί ένα τέτοιο αντικείμενο (κειμήλιο).
                                                   


                                                                                                            Θεόδωρος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου